In de wereld van de Nederlandstalige literatuur wemelt het van de auteurs die de meest fantastische boeken wisten te schrijven, zowel in het verleden als in het heden. Een van de beroemdste schrijvers uit eigen land was wellicht Jan Wolkers (1925-2007), die ons een indrukwekkend oeuvre van romans, novelles, verhalenbundels, essays en gedichten heeft nagelaten.

In de prijzen

Misschien iets minder bekend – maar zeker niet minder interessant – is de schrijver Oek de Jong (1952), die reeds talrijke publicaties op zijn naam heeft staan en daarmee een aantal prijzen, waaronder de Gouden Uil Literatuurprijs en de F. Bordewijk-prijs, in de wacht wist te slepen. De Jong is nog steeds actief als schrijver. Zijn laatste roman Zwarte schuur dateert uit 2019 en werd positief ontvangen door een groot lezerspubliek. Over dit boek zijn lovende recensies geschreven en een jaar later werd het werk bekroond met de Boekenbon Literatuurprijs.

Zin om te lezen

Liefhebbers van Nederlandstalige literatuur hebben vaak één of meerdere favoriete schrijvers of schrijfsters, van wie zij alle romans en andere publicaties willen lezen. De felbegeerde boeken worden verzameld en prijken zichtbaar op de boekenplank in de woonkamer, die gezellig ingericht is met zachte, hoogpolige ronde vloerkleden, om zodoende een rustige sfeer in de ruimte te creëren. Dergelijke vloerkleden zijn tegenwoordig in de meest artistieke uitvoeringen te verkrijgen. Bovendien zijn de kleur(en) van de ronde tapijten sfeerbepalend. Zo is groen de aangewezen kleur om rust te creëren. Een kalme sfeer in de woonkamer nodigt immers uit om een fantastisch boek te lezen!

Cirkel in het gras

Ronde tapijten doen aan cirkels denken. In 1985 verscheen Cirkel in het gras, de tweede roman van Oek de Jong. Zijn eerste roman ‘Opwaaiende zomerjurken’ werd in 1979 uitgegeven en was een gigantisch succes. ‘Cirkel in het gras’ was een zeer verrassende opvolger. Het verhaal dat in het boek verteld wordt ontvouwt zich rond drie hoofdpersonen. Het is een intense liefdesgeschiedenis die zich hoofdzakelijk afspeelt in Rome en het Italië van de late jaren zeventig. Het verhaal wordt aangevuld met diepgaande gesprekken, brieven en essayistische gedeeltes die het boek behalve amusant ook interessant maken.

In 2012 verscheen ‘Pier en oceaan’, wellicht de meest spraakmakende roman van Oek de Jong. Het boek is een typische Bildungsroman en bevat een aantal autobiografische elementen.