In deze tijd, waarin je vaak veel onderweg bent en je hele leven in je telefoon hebt zitten, is het steeds minder gebruikelijk om nog een boek mee te nemen. Alles kan via je telefoon, en boeken lezen dus ook. En als je dan toch een boek leest op je telefoon, dan hoef je niet óók nog de papieren versie aan te schaffen.

Een boek in een digitaal formaat noem je een eBook . Voordat je zo’n eBook op je telefoon kunt lezen, moet je eerst nog een paar dingen doen.

Hoesje

Begin met het zoeken van een telefoonhoesje dat zelf kan blijven staan. Je kunt op Holdit terecht voor allerlei soorten en maten hoesjes. Kijk op Holdit voor een hoesje waarbij je niet gehinderd wordt door zonlicht bij het lezen van je boek. Daarnaast is het fijn om een soort hoesje te hebben waarbij je telefoon zowel in liggende als rechtop staande stand kan staan. Ook daarvoor kun je bij Holdit terecht.

eBook op je telefoon

Je kunt een eBook op je iPhone op allerlei verschillende manieren lezen. Er zijn van sommige boeken gratis eBook versies online te vinden, of je kunt een boek digitaal aanschaffen. Hiervoor kun je terecht bij de Book Store van Apple, maar ook bij bol.com of Amazon Kindle. Er zijn overigens nog veel meer aanbieders van eBook, dit zijn slechts de bekendste.

Soms kan het behoorlijk verwarrend zijn wanneer je op zoek gaat naar een eBook, vooral als je niet zo technisch georiënteerd bent. Verschillende boekwinkels maken gebruik van verschillende formaten, dus welke moet je nu hebben?

Verschillende Apps

Het digitale formaat van een eBook is meestal het ePub-formaat. Vaak zit hier een kopieerbeveiliging op, dat noem je een DRM. Het kan ook zijn dat je een eBook in PDF bestand tegenkomt, maar die zijn als boekvorm vaak niet zo ideaal. Dit soort formaat past zich vaak niet zo goed aan aan het kleinere formaat van een telefoonscherm.

Voordelen van ePub

En dat maakt precies ePub juist wel zo fijn. De opmaak past zich aan aan het schermformaat, en je kunt het formaat van het lettertype ook selecteren. Dan lijkt een boek van 250 pagina’s ineens 750 pagina’s te hebben, maar gelukkig klinkt dit indrukwekkender dan het is. Als je een groot lettertype kiest, staan er natuurlijk minder woorden op een pagina, maar je leest er even snel doorheen. Pdf past zich hier niet op aan en als de letters te klein zijn voor wat jij lekker vindt lezen, moet je dus inzoomen en het beeld heen en weer schuiven bij elke zin.

Vaak zijn boeken illegaal gratis te downloaden in pdf-formaat, en boeken die je koopt zijn eigenlijk altijd in ePub formaat.