De enige manier om advocaat te worden indien je dit ambieert is om een Universitaire studie te volgen. Om toegelaten te worden op een dergelijke opleiding zul je op zijn minst in het bezit moeten zijn van een VWO diploma. Het is dan vanaf de middelbare school al belangrijk dat je over het juiste niveau beschikt om een dergelijke studie te kunnen gaan volgen.

 

Je hebt vervolgens de mogelijkheid uit verscheidene universiteiten door heel Nederland om een bepaalde rechtenstudie te volgen. Het aanbod is zeer breed en ook binnen het vak van advocaat kun je jezelf specialiseren op talloze vlakken. Welke richting je op wilt hangt dus maar net af van waar je voorkeur ligt en van wat voor type advocaat je wilt worden. Hoe dan ook is er ruime keuze. Mocht je het nog niet helemaal zeker weten dan kun je ook voor een studie kiezen die iets breder is.

 

Wanneer je niet het VWO afrond zijn er nog steeds opties. Ook op het HBO kun je namelijk rechten studeren en zodoende alsnog doorstromen naar een universiteit. Dit gaat uiteraard wel een stuk langer duren dan wanneer je direct vanuit het VWO door kunt.