Oscar Wilde, een van de grootste namen uit de Westerse literatuur, was een briljant toneelschrijver, auteur en sociaal activist. Iedereen met een beetje interesse in literatuur kent ongetwijfeld zijn enige complete boek ‘The Picture of Dorian Gray’.

Het is echter niet alleen zijn uitstekende schrijftalent dat het leven van Oscar Wilde zo bijzonder maakt. Hij werd net zo beroemd omdat hij zo’n uitzonderlijk figuur was.

De schrijver Oscar Wilde

Oscar Wilde werd in 1854 in Dublin geboren. Hij erfde zijn schrijftalent, zijn passie voor literatuur en sociale betrokkenheid zowel van zijn moeder als van zijn vader. Ook zijn moeder Jane Francesca Elgee was in Ierland beroemd als schrijfster. Ze publiceerde haar nationalistische werken echter wel onder het pseudoniem Speranza. Zijn vader die een oog- en oorchirurg was schreef ook boeken, vooral over archeologie en folklore.

Meer dan alleen maar een schrijver

Wilde was van Ierse afkomst, maar door zijn uitzonderlijk schrijftalent wist hij zich op te werken tot volwaardig lid van de high society van het Victoriaanse Engeland.

Deze bijzondere figuur werd niet alleen beroemd door zijn uitstekende schrijftalent, maar ook door zijn opmerkelijke levensstijl. Hij was een levensgenieter met een bijzondere voorliefde voor buitensporige outfits. Hij hield van historische stijlen en kleedde zich vaak extravagant. Op talrijke foto’s poseert hij met kniebroeken en lange kousen, tops met lange mouwen, mantels in uitzonderlijke stoffen en tal van accessoires.

De stijl van Oscar Wilde achterna

Als literatuurliefhebber dezelfde stijl willen aanmeten als deze grote schrijver is niet zo vreemd. Deze stijl vind je echter maar zelden in gewone winkels. In webshops daarentegen zoals NA-KD vind je een groot assortiment tops, broeken, mantels en zelfs accessoires waarmee je de stijl van Oscar Wilde helemaal kunt imiteren.

Niet alleen de outfits zijn belangrijk in een exuberante kledingstijl, maar net zo goed het materiaal waaruit deze vervaardigd zijn. Fluwelen of satijnen tops geven je outfit een bijzondere uitstraling die je meteen terugvoert naar Victoriaanse tijden. Neem zeker ook een kijkje bij de uitzonderlijke collectie van accessoires. Je vindt er vast en zeker iets dat je outfit compleet maakt.

Het estheticisme

Wilde dacht na over schoonheid in het leven en wilde deze ook bevorderen. Hij zou een van de belangrijkste voorstanders van de esthetische beweging van zijn tijd worden. Aanhangers van het estheticisme bepleitten dat kunst ertoe diende om schoonheid te bevorderen. Volgens hen had kunst helemaal geen praktische of morele eigenschappen, maar moest kunst gecreëerd worden uitsluitend voor zijn intrinsieke waarde. Deze filosofie wordt wel samengevat in de uitdrukking ‘art for the sake of art’.